Sportmassage

Dat sportmassage per definitie pijn moet doen, is naar mijn mening vooral een fabel. Neen, wat ik wel doe is werken op gevoelige punten in de spieren, net om je lichaam meer te laten ontspannen en om eventuele pijn af te voeren. Een massage is en blijft immers iets dat het lichaam en geest ontspant en dat je meer energie geeft, niet het omgekeerde.

Van voorbereiding naar krachtmeting
Voor een inspanning mogen we de spieren niet te hard belasten, ze moeten immers nog werken. Toch kan een gerichte massageaanpak nuttig zijn om je lichaam voor te bereiden op wat volgt. Ik zal tijdens de massage minder van de spieren vragen, maar er wel voor zorgen dat je met meer energie je activiteit kan aanvatten.

Van inspanning naar ontspanning
Na een inspanning hebben je spieren wat tijd nodig om zich te herstellen, een natuurlijk proces dat traag of snel kan verlopen, afhankelijk van heel wat factoren. Ik kan dat herstel bespoedigen door met bepaalde massagetechnieken de doorbloeding te verbeteren en zo afvalstoffen sneller te laten afvoeren. Gevolg? Minder kans op blessures of overbelasting en optimale recuperatie.

Lichaam en geest in balans
Maar er is meer. Niet alleen je spieren zullen voordeel ondervinden van mijn aanpak, maar ook je hele lichaam en geest. Zo verlaagt een massage je hartslag en ademhaling, komen er heel wat hormonen en neurotransmitters vrij en daalt je stresshormoon. Dat alles verbetert je slaap, geeft je meer energie en maakt de atleet in je hoofd wakker.

Sportmassage