Oooooh, mijn eerste blogpost. Ik ben niet echt een grootse schrijver, maar dit kan me niet tegenhouden om af en toe eens stukje te delen met jullie. Dit zou kunnen gaan over massagehulpmiddelen en hoe je dan aan “zelfonderhoud” zou kunnen doen, thuis of op vakantie. Daarnaast schrijf ik ook wel eens graag over voeding of hoe ik bepaalde zaken probeer te integreren in mijn leven. Verwacht geen ellenlange artikels, ik probeer me te houden aan de essentie.

Vandaag gaan we het hebben over iets wat iedereen waarschijnlijk wel kent: foamrollers. Deze waren enkele jaren geleden een echte hype. In het begin gebruikte enkel topsporters en atleten deze, maar langzaamaan kwam dit ook binnen bij de recreatieve sporters. Het was niet enkel een hype, maar het werd een echte blijver. Ondertussen zijn ze bij menig sporter thuis te vinden en in de sportclubs. Je ziet het al, de foamroller is niet meer weg te denken in het leven van een sporter.

Wat maakt die foamroller nu zo speciaal?

De foamroller gaat onze spieren een betere doorbloeding geven, de stijfheid verminderen en spierknopen losmaken…. Ideaal dus om zelf te doen. Je hebt de foamroller ook in verschillende soorten, maten, kleuren, met of zonder ribbels, lang, kort, dik, dun, hard of zacht. Je kan het zo gek niet bedenken of ze bestaan wel. Vanzelfsprekend zijn de kleinere foamrollers gemakkelijker om mee te nemen op reis of in je sportzak naar de gym. Een klein minpuntje is echter dat je ze niet kan gebruiken voor bv beide bovenbenen tegelijk te rollen. Dit vergt dan iets meer tijd in het rollen.

Zelf heb ik er drie: een grote zachte, een iets kortere harde en een mini. Ik gebruik de zachtere foamroller vooral tijdens de opwarming of net na een zware inspanning om zo de spieren van een betere doorbloeding te voorzien. De hardere gebruik ik meestal op rustigere dagen of de dag na een zware inspanning om stijfheid te verminderen en om die lastige spierknopen los te rollen. De mini is ideaal voor kleinere spieren of pezen zoals de onderkant van de voet of de voorarmen. Soms zie je er met ribbels, toppen, punten,… deze geven andere sensaties en gaan eerder proberen een ‘deep tissue’ massage na te bootsen (zeker bij de hardere). Tegenwoordig zijn er ook vibrerende op de markt, deze heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Wat raad ik nu aan?

Indien het je eerste foamroller is, zou ik zeker gaan voor een zachtere variant. Later, eens je spieren het rollen gewend zijn, kan je overschakelen naar een hardere versie. Het hangt natuurlijk ook af van welke sport je beoefent en welke spieren het meest afzien. Zo is de mini ideaal voor de onderkant van de voeten of de voorarmen (bv motorcrossers of klimmers). Die mini gaat bij mij ook altijd mee op reis, zeker als ik op wandelvakantie ga. Na een dag stevig stappen, is het bij aankomst een hele verademing voor je voeten als je 5 minuutjes de tijd neemt om die te rollen. Met een foamroller kan je dus zelf een beetje aan massage onderhoud doen, maar niets zo goed als een echte massage natuurlijk. Kom je voor een massage en wil je graag eerst eens een foamroller proberen vooraleer je er één aankoopt, vraag het gerust.

Mijn foamrol routine

Met de mini:
4 x 1 minuut onderkant voet, afwisselend links/rechts.
Je kan hier evengoed een tennis- of lacrossebal voor gebruiken.

Met de zachte roller:

Foamrol quadriceps

1 minuut quadriceps recht op de roller
30 seconden quadriceps rechts gekanteld op de roller
30 seconden quadriceps links gekanteld op de roller
1 minuut kuiten recht op de roller
30 seconden kuiten rechts gekanteld op de roller
30 seconden kuiten links gekanteld op de roller
1 minuut linker IT band
1 minuut rechter IT band
1 minuut recht op de hamstrings
2 minuten de rug van onder tot boven aan de schouders (armen gekruist over de borst)

Foamrol rug

Met de mini:
4 x 1 minuut onderkant voet, afwisselend links/rechts

Foamrol voet

Met de harde roller:
1 minuut quadriceps recht op de roller
30 seconden binnenkant linker lies
30 seconden binnenkant rechter lies
1 minuut kuiten recht op de roller
30 seconden kuiten rechts gekanteld op de roller
30 seconden kuiten links gekanteld op de roller
1 minuut linker IT band
1 minuut rechter IT band
1 minuut recht op de hamstrings
2 minuten de rug van onder tot boven aan de schouders (armen gekruist over de borst)

Foamrol lies